Συμβουλές ασφαλούς οδηγησής σε χιόνι και πάγο

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία περιοχή με ήπιο κλίμα, ο καιρός δεν είναι πάντα ιδανικός, πόσο μάλλον τον χειμώνα. Με αυτό ως αφορμή, ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές οδήγησης, για ασφαλείς μετακινήσεις ακόμη και σε ολισθηρούς χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους.

Μετακινούμαστε μόνο εάν είναι απαραίτητο | Συνήθως ο παγετός στην περιοχή μας δεν είναι μακράς διάρκειας. Προτιμάμε λοιπόν να μείνουμε σπίτι και να αναβάλλουμε για μερικές ώρες ή για την επόμενη ημέρα τις δουλειές μας, αν δεν είναι απολύτως επείγουσες, ώστε να αποφύγουμε την πιθανή ταλαιπωρία.

Απόλυτη ορατότητα |Δεν επιτρέπεται, να ξεκινάμε χωρίς να έχουμε πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει, ότι θα έχουμε απομακρύνει προηγουμένως τα χιόνια και θα έχουμε ξύσει με ειδική ξύστρα τους πάγους από όλες τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου, αλλά και από τους υαλοκαθαριστήρες, ώστε να καθαρίζουν αποτελεσματικά το παρμπρίζ.

Στρατηγικός σχεδιασμός | Οι πρώτοι δρόμοι που καθαρίζονται από τα χιόνια, είναι πάντα οι κύριες οδικές αρτηρίες. Άρα, η διαδρομή μας πρέπει να περιλαμβάνει βασικά μόνον «μεγάλους» δρόμους και όχι διάφορες «εναλλακτικές» διαδρομές, τις οποίες χρησιμοποιούμε συνήθως για να αποφύγουμε την κυκλοφορία, αλλά μπορεί να έχουν ακόμη πάγους.

Απόσταση ασφαλείας |Το ολισθηρό οδόστρωμα απαιτεί πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, μέχρι να ακινητοποιηθεί ένα όχημα. Αυτό σημαίνει για τον οδηγό, ότι πρέπει να κινηθεί με χαμηλότερες ταχύτητες και να διατηρεί περίπου τριπλάσια ή μέχρι και δεκαπλάσια απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, σε σχέση με μία ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα.

Απαλές και όχι απότομες κινήσεις | Πιέζουμε το γκάζι (ή το φρένο) απαλά, αποφεύγουμε απότομες κινήσεις του τιμονιού και επιλέγουμε μικρές διορθωτικές κινήσεις. Μάλιστα, προτιμούμε να ξεκινάμε με δευτέρα και όχι με πρώτη ταχύτητα, ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα σπιναρίσματος των τροχών.

Επικίνδυνες κατηφόρες | Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους κατηφορικούς δρόμους, όπου μειώνουμε αισθητά την ταχύτητα και επιλέγουμε μία χαμηλή σχέση, ακόμη και πρώτη, αν υπάρχει έντονη κλίση. Φροντίζουμε να διατηρούμε την ίδια σχέση σε όλη τη διάρκεια της κατάβασης, αποφεύγοντας να αλλάξουμε ταχύτητα, γιατί μπορεί να γλιστρήσει το όχημα.

Οδηγούμε στρωτά |Η σταθερότητα αυξάνει την ασφάλεια οδήγησης. Στην πράξη, διατηρούμε τις στροφές του κινητήρα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, χωρίς να «σκορτσάρει» το αυτοκίνητο και δεν τις αυξομειώνουμε αισθητά στη διάρκεια της διαδρομής μας.

Αλυσίδες και σωστός εξοπλισμός |Δεν ξεκινάμε ποτέ από το σπίτι, όταν επικρατεί χιονιάς, χωρίς να έχετε μαζί σας κατάλληλες αλυσίδες για τα ελαστικά, έναν φακό με καινούργιες μπαταρίες και μία ή δύο ξύστρες πάγου, ενώ δεν πρέπει να λείπουν και τα γάντια (όχι μάλλινα, γιατί βρέχονται και παγώνουν τα χέρια). Εννοείται, ότι έχουμε φροντίσει να μάθουμε έγκαιρα, πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες στα λάστιχα και δεν αυτοσχεδιάζουμε την ώρα της εφαρμογής.

Η νύχτα κρύβει παγίδες |Την ημέρα έχουμε καλύτερη ορατότητα και προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε έγκαιρα. Αντίθετα τη νύχτα πέφτουν οι θερμοκρασίες και μπορεί να πιάσει ευκολότερα το οδόστρωμα πάγο, ο οποίος δεν είναι ορατός στον οδηγό, οπότε απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση με το γκάζι και τις απότομες κινήσεις.

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό μας |Δεν χρειάζεται μόνον ο οδηγός προσαρμογή στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, αλλά και το αυτοκίνητό μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, να έχουμε ποιοτικό αντιψυκτικό για το ψυγείο, καθώς και γεμάτο δοχείο νερού και αντιψυκτικού για τα παρμπρίζ. Απόλυτα κρίσιμα για την ασφάλειά μας είναι τα ελαστικά, τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, όπου σημειώνονται κάθε χρόνο χιονοπτώσεις, συνίσταται η χρήση χειμερινών ελαστικών με αναβαθμισμένη πρόσφυση στο παγωμένο οδόστρωμα.

Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας | EERSC