Η ευρύνοια της Σχολής Οδηγών Στεφανάκη, έφερε την πόλη του Αγίου Νικολάου στην 3ή θέση στο φιλικό διαγωνισμό biketowork

Η απονομή του φιλικού πανελλήνιου διαγωνισμού ”Με ποδήλατο στη δουλειά 2020” | biketowork πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Τελετής Βράβευσης της ”Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019″, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλων Υπουργείων καθώς και στελεχών της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.

Την τελετή βράβευσης τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε χαρακτηριστικά: «H βιώσιμη αστική κινητικότητα απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας και διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους, με σημαντικό βήμα τη σταδιακή μετάβαση σε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας μεταφοράς – ποδήλατα, πεζοδρόμους, ηλεκτρικά οχήματα, σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων. Πρόκειται για λύσεις που διασφαλίζουν τη ζωτική ροή ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ταυτοχρόνως αποτρέπουν την περιβαλλοντική απορρύθμιση που εκφράζεται με πλημμύρες, ξηρασίες, ή αιφνίδια κυνικά καύματα. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη η χαρά μας που βραβεύονται ελληνικές πόλεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι και η χώρα μας συμμετέχει και συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η έναρξη της βραδιάς πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση για τη βιώσιμη κινητικότητα παρουσιάζοντας μετρήσιμο έργο. Εκφράζοντας την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στους ελληνικούς Δήμους δήλωσε: «Οι ραγδαίες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τις πόλεις μας και όσους ζούμε σε αυτές. Η Πολιτεία παρακολουθεί τις εξελίξεις και δρα. Είναι όμως κρίσιμη η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι τις πόλεις του μέλλοντος θα τις διαμορφώσουμε καλύτερα, μόνο αν τις διαμορφώσουμε μαζί! Ελπίζω η σημερινή τελετή να ενθαρρύνει και άλλες ελληνικές πόλεις να βαδίσουν στα χνάρια της Καρδίτσας και του Ρεθύμνου που βραβεύτηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σταθεί έμπρακτος αρωγός κάθε τέτοιας προσπάθειας».

Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε, μέσα από όλα όσα θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, να σας δείξουμε το χρώμα και την αλλαγή που έγινε στις πόλεις μας έστω και σε αυτό το πολύ μικρό διάστημα της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας του 2019. Νομίζω ότι το στοίχημα για το μέλλον των πόλεων είναι να προχωρήσουμε προς μία κινητικότητα η οποία θα δίνει προτεραιότητα στον πεζό, στον ευάλωτο χρήστη, στον ποδηλάτη, στη δημόσια συγκοινωνία και στον περιορισμό της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας».

Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης

Φέτος εξαιτίας των συνθηκών ο διαγωνισμός έτρεξε για δύο βδομάδες. Παρότι υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που παραμένουν κλειστοί, η συμμετοχή ήταν μεγάλη με 186 εργαζόμενους απ’ όλη την Ελλάδα. Για δύο βδομάδες οι συμμετέχοντες επέλεξαν το ποδήλατο για την μετακίνηση τους στη δουλειά κάνοντας συνολικά 1.491 μετακινήσεις και 16.360 χιλιόμετρα, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 χιλιόμετρα ανά μετακίνηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν κάηκαν 1636 λίτρα βενζίνης και κατά συνέπεια δεν εκλύθηκαν 3,6 τόνοι Διοξειδίου του άνθρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδήλατο κατά την διάρκεια της καραντίνας άνθησε, δείχνοντας σε όλους ότι, όταν οι δρόμοι είναι ασφαλείς, οι ποδηλάτες θα έρθουν. Ελπίζουμε όλη αυτή η αυθόρμητη στροφή προς το ποδήλατο να ενισχυθεί και να υποστηριχτεί από το κράτος, για να έχουμε στο μέλλον πιο υγιείς και ασφαλέστερες πόλεις.

Συμμετείχαν συνολικά 83 οργανισμοί από 27 πόλεις της Ελλάδας, από τους οποίους στην πρώτη θέση και φέτος ήρθε ο “Δήμος Καρδίτσας” με 28 συμμετοχές, 265 μετακινήσεις και 762 χιλιόμετρα. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η “APT Συστήματα Πληροφορικής” με 9 συμμετέχοντες, 100 μετακινήσεις και συνολικά 1069 χιλιόμετρα. Στη τρίτη θέση βρέθηκε ο “Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου” με 10 εγγεγραμμένους, 93 μετακινήσεις και 644 χιλιόμετρα. Στη τέταρτη θέση βρέθηκε η “Σχολή Οδηγών Στεφανάκη” από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου με 6 εγγεγραμμένους, 78 μετακινήσεις και 308 χιλιόμετρα.

Στην κατηγορία των ομάδων συμμετείχαν συνολικά 62 ομάδες. Οι “Εκπαιδευτές Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής” της ”Σχολής Οδηγών Στεφανάκη” από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατέλαβαν την πρώτη θέση με 53 μετακινήσεις και 140 χιλιόμετρα. Δεύτερη ήρθε η ομάδα APT2 με 42 μετακινήσεις και 296 χιλιόμετρα. Τέλος, στην τρίτη θέση ήρθε η ομάδα “Τμήμα προμηθειών Δήμου Καρδίτσας” με 40 μετακινήσεις και 230 χιλιόμετρα.

Στην κατάταξη των πόλεων, η Καρδίτσα ήρθε και φέτος πρώτη με 41 ποδηλάτες, 374 μετακινήσεις και 319 χιλιόμετρα. Η Μυτιλήνη δυναμικά και φέτος, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 12 ποδηλάτες, 110 μετακινήσεις και 759 χιλιόμετρα. Τέλος, μία καινούργια πόλη στο διαγωνισμό ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης κατέλαβε την τρίτη θέση με 6 συμμετέχοντες, 78 μετακινήσεις και 308 χιλιόμετρα. Η κατάταξη των πόλεων γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια, με την Αθήνα να έρχεται στην 16 θέση.

Ο κ. Γεώργιος Στεφανάκης, Εκπαιδευτής Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής της Σχολής Οδηγών Στεφανάκη, επισημαίνει: <<Το ποδήλατο αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης μέσα στην πόλη. Με κατάλληλο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ρυθμίσεις μπορεί να προωθήσει μια βιώσιμη κινητικότητα και να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την χρήση του μέσα στην πόλη>>.

Οι φορείς που έθεσαν τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα τους: Κ.Ε.Δ.Ε European Cyclists’ Federation Civinet CY-EL Δήμος Αθηναίων

Πηγή: https://biketowork.gr/