Αλκοόλ και Οδήγηση

Μην έχετε ψευδαισθήσεις: Ακόμη και ένα αλκοολούχο ποτό είναι αρκετό για να επηρεάζει σοβαρά την ικανότητα σας να οδηγείτε καλά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σας να σκορπίσετε θάνατο.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποτήρι μπίρα ή μια μεζούρα ενός άλλου αλκοολούχου ποτού, λικέρ ή ουίσκι, αυξάνει το περιεχόμενο σε αλκοόλ του αίματος σε σημείο που να είναι αρκετό για να διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου σε οδικό δυστύχημα με εμπλοκή ενός μόνο αυτοκινήτου.

Πράγματι το αλκοόλ στο αίμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την ασφάλεια. Άλλοι παράγοντες που δυνατόν να συνυπάρχουν, αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο θανάτου ακόμη και μετά από την κατανάλωση 1 ή 2 αλκοολούχων ποτών, έστω και εάν η ποσότητα αλκοόλ αίματος βρίσκεται εντός των επιτρεπτών ορίων.

Μερικοί ιδιαίτερα επικίνδυνοι συνδυασμοί είναι το αλκοόλ με στέρηση ύπνου ή ορισμένα φάρμακα.


Αλκοόλ και στέρηση ύπνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη ύπνου, οδηγούν πολύ άσχημα μετά από 2 έως 3 ποτά για διάστημα 2 ωρών που ακολουθούν την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης τα άτομα αυτά υπερεκτιμούν την ικανότητα τους για οδήγηση, θέτοντας έτσι τη ζωή τους και τη ζωή άλλων αθώων σε σοβαρό κίνδυνο.

Γνωρίζουμε καλά σήμερα ότι πολλοί άνθρωποι και συχνότερα οι νέοι, λόγω του τρόπου ζωής, νυκτερινών εξόδων και διασκέδασης, έχουν στέρηση ύπνου. Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με την κατανάλωση αλκοόλ και με την οδήγηση τη νύκτα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για οδικά δυστυχήματα και ανθρώπινα δράματα, θανάτους, τραυματισμούς ή αναπηρίες.

Η στέρηση ύπνου από μόνη της, είναι αιτία δυστυχημάτων. Όταν συνδυάζεται με λήψη αλκοόλ, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Ακόμη και λίγη έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με πολύ λίγο αλκοόλ στο αίμα, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους δυστυχήματος. 

Αλκοόλ και φάρμακα

Το αλκοόλ μπορεί να δρα συνεργιστικά με ορισμένα φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά, μερικά αναλγητικά ή τα αντιισταμινικά. Η συνέργεια αυτή ακόμη και μετά από 1 έως 2 αλκοολούχα ποτά, δημιουργούν πολύ μεγάλη νύστα στον οδηγό. Έτσι αυξάνονται δραματικά οι κίνδυνοι δυστυχήματος.

Το αλκοόλ μειώνει τη ετοιμότητα του νευρικού μας συστήματος. Μειώνει την ταχύτητα αντίδρασης διότι καταστέλλει τα αντανακλαστικά μας. Επηρεάζει την κρίση και επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων.

Σε μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία όπως η οδήγηση αυτοκινήτου που απαιτεί πολλές δεξιότητες και λήψη ταχύτατων αποφάσεων, ένα αλκοολούχο ποτό μόνο του ή σε συνδυασμό με στέρηση ύπνου ή κάποια φάρμακα, δυσκολεύει τον οδηγό να βλέπει σωστά το δρόμο, να παρακολουθεί τα άλλα αυτοκίνητα, να προσέχει τους πεζούς, να αντιλαμβάνεται την ταχύτητα του, να μπορεί να παρκάρει και να χειρίζεται έγκαιρα και σωστά το τιμόνι του.

Στατιστικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι 40% όλων των θανάτων σε οδικά δυστυχήματα οφείλονται σε οδήγηση υπό την επίρροια αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα αυτή κάθε χρόνο, πεθαίνουν περίπου 17.000 άνθρωποι λόγω οδήγησης υπό την επίρροια αλκοόλ.

Εάν είστε με φίλους κάπου, αποθαρρύνετε με έντονο τρόπο αυτούς που θα οδηγήσουν, να πιουν έστω και ένα αλκοολούχο ποτό. Μην μπαίνετε σε αυτοκίνητο που θα οδηγήσει άτομο που έχει πιει αλκοόλ. Προτιμήστε να καλέσετε ένα ταξί για να πάτε στο προορισμό σας αντί να δεχτείτε να μπείτε σε αυτοκίνητο με οδηγό που έχει πιει αλκοόλ.

Εάν έχετε καλεσμένους στο σπίτι σας, μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε αλκοολούχα ποτά. Να προσφέρετε περισσότερα μη αλκοολούχα ποτά και είναι καλό να υπενθυμίζετε στους καλεσμένους σας, τους κινδύνους του έστω και ενός αλκοολούχου ποτού για τη ασφάλεια τους κατά την οδήγηση.

Σταματάτε να προσφέρετε αλκοόλ, περίπου ενάμισι ώρα πριν το χρόνο κατά τον οποίο υπολογίζετε ότι το πάρτι ή το δείπνο σας θα τελειώσει και οι καλεσμένοι σας θα επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους.

Η πρόληψη των θανάτων, τραυματισμών και αναπηριών λόγω των οδικών δυστυχημάτων είναι υπόθεση όλων μας. Μόνο με κοινή, συνεχή προσπάθεια θα έχουμε αποτελέσματα και μείωση του ατέλειωτου κατάλογου θυμάτων οδικών δυστυχημάτων.

Στο τομέα της καταπολέμησης της οδήγησης υπό την επίρροια αλκοόλ, μπορούμε όλοι μας, σε πολλές ευκαιρίες να συμβάλλουμε αποτρέποντας άτομα που θα οδηγήσουν να πίνουν έστω και ένα αλκοολούχο ποτό.